Mange mænd er ikke ”oplært” i, at stoppe deres kvinde, når hun brokker sig og kritiserer. Ofte har de måske set en far luske af og håbe på bedre vejr, når han kom tilbage og nu følger de samme princip.

Et princip, der håber ting går over af sig selv.

Men det gør de ikke og jo mindre kvinden føler sig hørt – jo højere skruer hun op for lyden – næste gang.

Det, der sker, når han ikke siger stop og parret ikke får lært en bedre måde, at kommunikere på, er, at han mister sin blidhed for hende. Når kvinden ikke kan sige, hvad hun savner uden at bebrejde, så bliver manden døv. Jeg har ofte mænd, der kommer med i parterapi, der forklarer, at de er blevet ”døve”.

De lukker af og lukker ned – bare de hører de to første sætninger, deres kvinde siger. For nu ved de, at der kommer en hel remse. Fordi han lukker ned – lukker hun virkelig op for sluserne og de bliver fanget – i et evindeligt drama – uden at blive klogere på hinanden og uden at passe på hinanden.

Når hun er dominerende og kritiserende og han ikke får sagt fra, så bliver han opgivende og såret – og hvis han ikke siger fra i ord – gør han det helt sikkert i handling.

Det han ”opnår”, er en mega frustreret (ensom) kvinde og i virkeligheden mister han en vigtig side af sig selv, nemlig retten til at have en stemme og en mening. Kan du genkende nogle af følgende udsagn, så er du i gang med, at sige fra i handling i stedet for i ord.

 • Du er mindre blid
 • Du undgår nærkontakt
 • Du har ikke lyst til at gøre noget for din kvinde frivilligt
 • Du afviser ungerne
 • Du søger gode stunder udenfor hjemmet
 • Du drikker dig mere fuld, når I er i byen
 • Du bliver næring
 • Du ser mere tv
 • Du er mere træt
 • Du bliver mere aggressiv
 • Du mister sexlysten
 • Du elsker ikke, men dækker et fysisk behov og der er ikke en fornemmelse af, at I to har noget særligt sammen
 • Du nægter at samarbejde
 • Du er tavs og giver ikke noget af dig selv

Det kunne virke som om, at du godt vil straffe din kvinde lidt. Men det, der ligger bagved, er i virkeligheden, at du gerne vil respekteres og i bund og grund bare føle dig god nok.

Resultatet af alle dine nedlukninger kan desværre være, at du mister troen på dig selv – modet til dialog og troen på, at du kan gøre din kvinde lykkelig. Det er et svært sted, at leve sit liv fra.

Du lukker ned, for at passe på dig selv. Men det er en skæv måde, at passe på sig selv på. Du skal i stedet mærke efter i nuet og sætte grænser og kommunikerer dem ud. Når du ikke protesterer, men bare ryster på hovedet indvendigt, så ophober du masser af frustration, som du på et tidspunkt vil begynde at handle ud. Din kvinde siger: du er slet ikke, som du var i begyndelsen af forholdet og du tænker sikkert: ”det er du godt nok heller ikke”.

Vi kvinder kan tro, at vi slipper afsted med kritik og brok og bebrejdelser, gang på gang, for du siger jo ikke noget. Vi er ikke bevidste om, at vi piller lidt ved dit selvværd – hver gang – desværre. Derfor lukker du ned for det varme vand (med mindre du bliver oversød, som er ligeså skævt). Men når du lukker ned – og holder energi tilbage, så får det konsekvenser for din blidhed, dit nærvær og samtidig, er der så meget af dit fantastiske potentiale, der ikke får lov, at træde frem, eksempelvis:

 • Den blide elsker eller den side af dig, der bare tør ta´ sin kvinde
 • Den omsorgfulde far, der samtidig gerne vil lære fra sig på en konstruktiv måde uden konstante formaninger og regler
 • Ham, der er fuld af initiativ, der tør bryde hverdagens trummerum. Når vi gør noget nyt – sker der noget nyt
 • Ham, der kan lytte og spørge ind – uden at slå “det døve øre til” eller det øre, der er bange for ikke at kunne slå til
 • Den legesyge del af dig
 • Ham, der tør åbne munden og sige ja og nej
 • Ham, der kommunikerer istedet for at gå ud af døren med sin vrede og sårethed
 • Ham, der ser sig selv, som en vigtig del af parforholdet
 • Den gavmilde del af dig, der har lyst til at forkæle og give ud af sig selv istedet for at holde energien tilbage

Terapi handler også om, at få fat i det potentiale og de talenter du ikke har taget i brug endnu og det bliver du glad for.

Måske tænker du, at der er nogle af de udsagn oven over, som du er rigtig langt fra. Og som du måske aldrig rigtig har haft i dit repertoire. Så er det en super god ide, at gå i terapi og begynde at udvikle på alle de uudnyttede talenter du har – for du har dem, de er bare, som muskler du ikke har brugt i lang tid, ude af træning.

Noget af din nedlukning, er helt sikkert begyndt længe før, at du har mødt din kvinde. Hun kan bare ”noget”, der minder dig om det sted, hvor din stemme ikke er gyldig. I stedet for at tænke, at alle kvinder er umulige at tilfredsstille, så prøv at tænke på, hvornår er det, jeg opgiver at sige min mening? Hvad kan få mig til at klappe i som en østers?

Hvis du ikke bruger din stemme og ikke bliver hørt, når du gør det, så mister du ikke bare lysten til at fortælle, men også evnen til at lytte.

Ofte er der så meget kvinder ikke ved om deres mænd – (og omvendt). Når du begynder at fortælle og hun begynder at lytte, så sker der virkelig noget. Mænd er ofte bange for, at de nærmest skal i terapi og ha´ skæld ud, nu er der bare to kvinder mod en. Sådan er det IKKE!

Terapi handler om, at I to kommer til at lytte til hinanden. Når I virkelig lytter – forsvinder kritik og nedlukninger og så bliver der plads til kærligheden igen. I stedet for at lukke ned, lærer du nu, at fortælle din kvinde om, hvordan det er at være dig, når du er sammen med hende.

Hvad er det bedste ved at være sammen med hende og hvad er det sværeste?

Ring til mig

Mandag - Fredag

Bliv ringet op, når det passer dig

Ønsker du, at jeg ringer dig op, kan du udfylde min kontaktformular og angive det tidsrum der passer dig bedst.

Besøg mig

Jeg glæder mig til at møde dig og jer:

På Nørregade 33, Esbjerg